Quantcast
Channel: ANKARA MASAJ Evde Masaj Ankara Masaj Salonları Ankara Masöz Mutlu Son Masaj
Viewing all articles
Browse latest Browse all 780

Yatalak Hasta Masajı

$
0
0

Yatalak Hasta Masajı Nasıl Yapılır?

Felçli hastalar sürekli sabit durduklarından dolayı, kas ve kemik erimesi sorunu ile karşı karşıya kalırlar. Hareketsiz kalan bölümlerin, düzenli olarak dışarıdan müdahale ile hareket ettirilmesi gerekir. Vücudun kan dolaşımının hissedilmediği felçli bölümlerinde, klasik masaj uygulamasında yapılan hareketlerin uygulanması yerinde olacaktır. Avuç içi, eller ve parmaklar ile kalbe doğru kan akışı sağlanmalıdır.

Yatalak hastalara ayrıca, bitki özlerinden elde edilen yağlar ile de masaj yapılabilir. Aslında yatalak hasta masajı kavramı, masaj tekniklerinden bazılarının, bu hastalara uygulanmasından ibarettir. İhtiyaca göre masaj teknikleri hastalara uygulanır. Bölgesel olabileceği gibi, vücudun büyük bir bölümüne de yapılabilir. Sorunlu olan bölge neresi ise o bölgeye, yatalak hasta masajı uygulanabilir.

Yatalak Hasta Masajı Neden Yapılır?

Kısmen ya da tamamen felç geçirip, yatağa düşen hastalarda yaşanan en büyük sorunlar; vücudun hareket etmeyen bölgelerinde kas ve kemik erimesi oluşması ve tüm ağırlığın vücudun çalışan kısımlarına aktarılması sonucunda, buralarda meydana gelen çürüme sorundur.

Felçli hastalar hissedemedikleri ve hareket ettiremedikleri kısımlardaki kan akışını hissedemezler. Zaten dışarıdan bir müdahale olmadığı için bu kısımlarda kan dolaşımı iyice yavaşlar. Müdahale olmama durumu devam ettiği sürece bu bölgelerde, erime sorunu meydana gelir.

İşte bu durumu önlemek için, dışarıdan müdahale ile kan akışının normal düzeyine getirilmesi gerekir. Masaj uygulamaları, kan akışının düzenlenmesi ve dokuların normal işlevini yerine getirebilmeleri için yapılır.

Felçli Hastalara Yapılan Masaj Uygulamaları

Felçli hastalara yapılan masaj uygulamaları, diğer masaj uygulamalarının bir kısmı olarak ele alınabilir. Felçli olan bölgeye; sıvazlama, darbeleme, ovalama hareketleri uygulanır. Hareketlerin şiddeti, kan dolaşımı hızlanması ya da normal haline dönmesine göre, hafif ya da orta şiddette ayarlanabilir. Masaj uygulamaları ile felçli hastaların, hareket ettiremedikleri uzuvların çalıştırılması gerekir.

Kısmi Felçli Hastalara Yapılan Masaj Uygulamaları

Kısmi felçli hastaların durumu, tamamen felçli hastalara göre biraz daha iyidir. Bu yüzden felçli olan uzuv nerede ise bu kısma masaj uygulaması yapılır. Felçli olan uzuvlar genelde, kollar ve bacaklar olmaktadır. Trafik kazası sonucunda ya da başka bir hastalıktan dolayı, uzuvlardan bir ya da birkaçı, görevini yerine getiremez.

Felçli olma durumu, bir ömür boyu ya da belirli bir süre olabilir. Kişiden kişiye bu süre değişebilir. İyileşme süresi ve hastaların masaj uygulamalarına verdiği tepkiler de, vücut direncine ve kişisel özelliklere göre değişkenlik gösterir.

Kısmi felç geçiren hastalara, klasik masaj uygulamaları yapılır. Sıvazlama, titretme, ovalama gibi hareketler ile kan dolaşımı, kalbe doğru düzenlenmeye çalışılır.

Yatalak Hastalara Uygulanan Masajın Faydaları

Felçli hastalar, kısmi felçli hastalar, yaşlılar da dahil olmak üzere, vücut fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyen hastalar için uygulanan masaj türleri, hastaların hareketsizlikten kaynaklanan, daha ciddi rahatsızlıklardan etkilenmemelerini sağlamak için yapılır.

Hareketsizlikten kaynaklanan, kas erimesi, kemik erimesi, vücutta oluşabilecek çürümeler ve ciddi yaralar gibi rahatsızlıklar, kişinin durumunun daha kötüye gitmesine, eğer müdahale olmaz ise ölümüne kadar gidebilir.

Kısmi felç olanlarda da durum aynı olmasına rağmen, tamamen felçli olanlara göre biraz daha durumları iyidir. Sadece sorunlu olan bölgelere müdahale edilmesi yeterlidir.

Yaşlılar için de durum aynıdır. Yaşam enerjisi azalan insanlar ve bazı hastalıklardan dolayı, hareket kabiliyetleri son derece sınırlı olan kişilerde de, yapılacak olan masaj uygulamaları, vücudun hayati fonksiyonlarının yerine getirilmesinde gereklidir.

Masaj uygulamaları, bu tür hastalığı olan kişilerde, yaşama olan bağlılığı artırır ve vücudun direnç kazanmasını sağlar. Böylelikle daha ciddi hastalıkların önüne geçilmiş olunur.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 780

Latest Images